Koiran etsintä

Kadonneen koiran käyttäytyminen

Suurin osa kadonneista koirista ”villiintyy” jonkin verran, joten etsinnän lähtökohtana kannattaa pitää sitä, että koira ei käyttäydy samalla tavoin kuin normaalisti.

Koirat pysyttelevät yleensä syrjemmällä. Etsintöjä kannattaa kohdistaa paikkoihin, jotka toimivat piilopaikkana nukkumiseen (rakennusten alustat yms.) ja selustalta turvattuna tarkkailupaikkana, josta muuten avarat näkymät ympäristöön (kallion reunusta yms.).

Ne voivat hakea ravintoa esim. roskiksista, talviruokintapaikoilta tai talleilta sekä saattavat myös metsästää pieneläimiä.

Jos perheessä on lapsia, koira saattaa hakeutua esim. päiväkodin lähelle. Jos taas on tottunut hevosiin, saattaa hakeutua talleille. Toiset koirat yleensä kiinnostavat.
 

Kadonneen koiran etsiminen

Jätä koiran katoamispaikalle oma hajusi (esim. sukka tai paita) ja herkkuruokaa.

Grillaus kotipihalla saattaa palauttaa karkurin kotiin. Jätä herkkuja ja oma hajusi houkutukseksi.

Ota etsintään mukaan herkkuruokaa, lelu tai eläinkaveri ja vedä hajujälki kotiinpäin. Leikkaamattomilla uroksilla nartut toimivat usein hyvinä houkuttimina.

Karkurit.fi/etsintaohjeet

 

Hyviä toimintaohjeita ja tarvittaessa apuun kutsuttavan etsijäkoiran löydät näistä kolmesta suurimmasta etsijäkoiria tarjoavasta yhdistyksestä:

Etsijäkoiraliitto ry

Suomen etsijäkoirat ry

Vainu Eläinetsijäkoirat ry

 

Havaintoon perustuva etsiminen

Laita ruokapaikka koiralle, tarkista kahdesti päivässä, onko kukaan käynyt syömässä.

Karkureille saattaa muodostua selkeä päivärytmi toistuvine kulkureitteineen. Katso havaintopaikat kartalta, voit saada selville koiran reviirin mahdollisen sijainnin. Reviiri pysyy yleensä muuttumattomana koko karkuruuden ajan, jollei siellä tapahdu jotain radikaalia, jonka seurauksena koira kokee olonsa turvattomaksi.

Vedä hajujälki kotia kohti näköpaikalta.

 

Kohtaaminen

Muista rauhallinen käytös: mene kyykkyyn ja kutsu rauhallisella äänellä. Jos koira on ehdollistunut johonkin ääneen, esim. pilli tai naksutin, tämän käyttö on varmempaa kuin puhuminen.

ÄLÄ jahtaa koiraa vaan pyydä se tulemaan itsesi luo.

Loukutus on vaihtoehto, jos koira ei anna ottaa kiinni.

 

Kun karkulainen kotiutuu

Muista muokata ilmoituksiin koiran löytyneen tai poistaa ilmoitukset, kun karkuri on saatu takaisin kotiin. Vie koira tarvittaessa eläinlääkärin tarkistukseen.