Kolaritilanne

Voit ilmoittaa esim. auton alle jääneistä lemmikkieläimistä yhdistyksellemme sähköpostitse info@ssesy.fi. Muistathan kertoa mahdollisimman tarkasti eläimen löytöpaikan ja tuntomerkkejä.
Mikäli sinulla on kuva eläimestä, voit lähettää sen sähköpostiimme. Järkyttäviä kuvia emme julkaise, mutta niiden avulla tunnistus helpottuu.


 

                     Autoilijan ohjeet eläinkolarin sattuessa

   

 1. Pysäytä autosi, mutta varo muita autoja. Loukkaantunutta eläintä on autettava, sanoo jo lakikin. Kuolleelta näyttävä eläin voi olla halvaantunut tai liikuntakyvyttömäksi ruhjoutunut. Jos et auta sitä, se voi joutua odottamaan kuolemaa jopa useita päiviä.

 2. Lähesty eläintä rauhallisesti, vältä äänekkyyttä ja äkkinäisiä liikkeitä. Varaudu siihen, että eläin voi puolustautua tai paeta vammautuneena, kun sitä kosketaan.

 3. Loukkaantunut eläin on päästettävä kärsimyksistään tai toimitettava hoitoon. Usein hoitoon toimittaminen saattaa vain pitkittää eläimen kärsimyksiä, joten kysy aina ensin esim. eläinlääkärin neuvoa ennen kuin otat loukkaantuneen, luonnonvaraisen eläimen kuljetettavaksi. Jätä hoitotoimenpiteet asiantuntijoille. Eläimen hoitaminen vaatii osaamista.

 4. Jos olet neuvoton; pysäytä ohiajava auto, pyydä apua lähimmästä talosta tai soita hätäkeskukseen, päivystävälle eläinlääkärille tai  eläinsuojeluyhdistykselle.

 5. Muista, että eläimen heitteillejättö on rikos!

 

JOS ELÄIN ON ISO:

 1. Hälytä paikalle poliisi. Jokaisesta isomman eläimen kanssa ajetusta kolarista tulee ilmoittaa poliisille! Jos poliisi ei pääse paikalle, seuraa heidän antamiaan ohjeita. Tämän lisäksi voit myös soittaa eläinsuojeluyhdistykselle.

 2. Loukkaantuneena pakenevaa eläintä ei pidä seurata. Se asettuu aloilleen lähistölle ja se löydetään myöhemmin jälkikoiran avulla.

 3. Älä yritä lopettaa isoa eläintä itse ellet ole metsästäjä, iso eläin on lopetettava ampumalla. 

 

JOS ELÄIN ON PIENI:

 1. Lopeta pahasti vammautuneen eläimen kärsimykset. Käytä kookasta kiveä, vankkaa pulttiavainta, tunkkia tai tukevaa kalikkaa. Kohdista voimakas isku eläimen kallon leveimpään kohtaan. Varmista, että eläin on kuollut.

 2. Loukkaantunut kissa ja koira pitää toimittaa eläinlääkärin hoitoon. Kissasta ja koirasta pitää aina ilmoittaa poliisille ja mielellään myös paikalliselle löytöeläintarhalla tai eläinsuojeluyhdistykselle.

 3. Lievästi loukkaantuneen luonnonvaraisen eläimen saattaa voida toimittaa hoitoon lähimpään luonnonvaraisia eläimiä hoitavalle taholle, eläinpuistoon tai joihinkin paikallisiin eläinsuojeluyhdistyksiin. Puhelinnumeroita ja kuljetusohjeita voit kysyä eläinsuojeluyhdistykseltä tai poliisilta. Muista kuitenkin, että kuljetus voi joskus olla vain eläimen kärsimysten pitkittämistä.

 4. Kuollut eläin tulee siirtää tieltä syrjään. Voit myös auttaa tutkijoita lähettämällä eläimen yliopiston käyttöön. Jos kyseessä on lemmikkieläin, toimita tieto paikalliselle löytöeläintarhalle tai eläinsuojeluyhdistykselle.